Praktické tipy

Začíname s údením

Leto priamo vyzýva k outdoorovým aktivitám všetkého druhu. Kempovanie, trampovanie, grilovanie aj údenie. Že neviete, ako na to? Poradíme vám!

Nie je nad vôňu a chuť údeného, ​​nemyslíte? Mäsa, klobások, údenín, syrov a zeleniny. Všetky tieto potraviny po vyúdení nielenže skvele chutia, ale aj dlho vydržia. Údenie je totiž jednou z foriem konzervácie potravín.

Bez udiarne to nepôjde

Ako začať s údením? V prvom rade si budete musieť zaobstarať udiareň. Tú si môžete buď postaviť, alebo kúpiť. Pokiaľ sa na pridávanie tehly k tehle necítite, odporúčame druhý variant. Ponuka trhu je bohatá. Napríklad na e-shope grilykrby.cz zoženiete udiarne tradičné drevené aj dizajnové presklené elektrické. Alebo napríklad udiarne, ktoré sú špeciálne zamerané na údenie rýb.

Akú zvoliť?

Pri odpovedi na túto otázku je potrebné si zodpovedať niekoľko otázok týkajúcich sa frekvencie jej využívania (budete údiť pravidelne, alebo raz za čas?), množstvo údených potravín (prečo vyhrievať veľkú udiareň, keď v nej budete údiť pár kúskov mäsa?) ale aj vašej pohodlnosti (budete mať čas sa údeniu plne venovať?).

Drevená verzus elektrická

Základné rozdelenie udiarní je na tie, v ktorých sa kúri drevom a elektrinou. Pre pomalé údenie studeným dymom, či už mäsa, syrov alebo rýb možno odporučiť udiarne drevené s ťažkým bočným ohniskom umožňujúcim plynulú reguláciu teploty, drevenou udiacou komorou, do ktorej sa zavesujú potraviny, kovovým ohniskom a dymovodom.

Údenie v drevených udiarňach

Drevené udiarne sú tiež vybavené dostatočne širokými dverami umožňujúcimi ľahké prikladanie kusového dreva. Prikladať do nich je možné drevom slivkovým, bukovým, jelšovým, štiepkami aj peletami. Výhodou drevených udiarní je, že nevyžadujú žiadny iný zdroj energie, nevýhodou, že vyžadujú čas a pozornosť. Tú im ale tí, pre ktorých je údenie zábavou, ochotne venujú. Prikladajú do nej, mäso pravidelne strážia, regulujú dym aj teplotu v udiarni.

Údenie bez práce? Zvoľte udiareň elektrickú!

Údenie bez námahy v podstate sľubujú udiarne elektrické,  v ktorých si mäso v priebehu údenia v podstate nemusíte všímať. Elektrická udiareň všetku prácu odvedie za vás. Ak vám teda ide primárne o výsledok a nie cestu, po ktorej sa k nemu dostanete, elektrická udiareň pre vás bude ideálnym riešením. Skrátka stlačíte gombík a za pár hodín budete mať hotovo.

Udiareň, ktorá pečie a griluje

Radi by ste mali udiareň, ktorá zvláda aj ďalšie činnosti? Spolu s údením griluje a pečie? To všetko zvláda pre zmenu keramický gril. Ten vám plne nahradí záhradný gril aj keramickú pec. A umožňuje aj údenie pri nízkych teplotách.